Un calcul impresionant al rentabilității (Return on Investment) pentru siguranța alimentarăAnul acesta, în cadrul Conferinței Internaționale GFSI desfășurată în Seattle, Testo a participat ca și partener Diamond, pentru prima dată. Global Food Safety Initiative (GFSI) a fost creat în anul 2000, ca răspuns la numeroasele crize datorate siguranței alimentare, care au afectat multe branduri, dar și industria alimentară la scară globală. GFSI a ajuns să fie cea mai mare colaborare pentru siguranța alimentară la nivel mondial. Comunitatea GFSI se bazează pe voluntariat și este compusă din cei mai importanți experți din domeniul siguranței alimentare din retail, producție și servicii alimentare, precum și organizații internaționale, guverne, mediu academic și furnizori de servicii pentru industria alimentară globală.


În cadrul conferinței, Stephanie Burchardt - Senior Strategy Consultant Food & Life Sciences Solutions Testo SE & Co. KGaA, a vorbit despre impactul blockchain și the Internet of Things (IoT) asupra siguranței alimentare, în cadrul unei prezentari de tip ”Shark Tank”. Abordarea inovatoare a acestui subiect a fost bazată pe sistemul digital de management al siguranței alimentare de la Testo. Acest sistem este deja utilizat la nivel global.


În urma întrebărilor publicului (”the sharks”) - lideri în materie de siguranță alimentară de la unele dintre cele mai cunoscute branduri mondiale - s-a confirmat faptul că un ”randament al investițiilor” (ROI) prezintă un interes major atunci când vorbim despre un sistem digital de management al siguranței alimentare. În același timp, ne confruntăm cu o perioadă tulbure în ceea ce privește industria alimentară, din cauza pandemiei COVID-19. Datorită coronavirusului, multe afaceri au fost nevoite să oprească activitatea. În plus față de toate provocările acestei pandemii, nivelul rentabilității va fi un indicator urmărit îndeaproape de majoritatea companiilor în 2020. Să aruncăm o privire mai atentă asupra rentabilității investiițiilor în materie de siguranță alimentară.Cum să calculăm rentabilitatea (Return on Investment) siguranței alimentare?


Companiile din industria alimentară au moduri diferite de a-și construi un program de siguranță alimentară și, în consecință, mulți factori de eficiență. Majoritatea companiilor de pe piață își pun în aplicare programele de ani buni și au reușit să își dezvolte sistemul. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, tot mai multe sisteme digitale au devenit acum comune. Nu există nicio îndoială că tehnologia și digitalizarea au adus cu ele multe avantaje: mai multă securitate, vizibilitate și eficiență. Cu toate acestea, soluțiile digitale complete sunt costisitoare, iar cheltuielile devin tot mai complexe atunci când luați în considerare atât costurile plătite în prealabil, cât și cele recurente. Totuși, siguranța alimentară este adesea privită ca o politică a companiei sau chiar o filozofie, mai mult decât o problemă - este un factor extrem de relevant pentru costuri. În final, scopul oricărei companii este acela de a câștiga bani și de a rămâne profitabilă.


Cum poate fi calculat randamentul investițiilor în cadrul sistemelor digitale de siguranță alimentară? Se poate stabili un preț pentru această siguranță? Managerii de siguranță alimentară ar putea avea o poziție de negociere mult mai bună dacă ar putea arăta cum sistemele digitale de siguranță alimentară pot fi profitabile din punct de vedere economic.


”Întrucât am fost extrem de implicată în dezvoltarea și lansarea unuia dintre primele sisteme digitale de gestionare a siguranței alimentare pe piață, am obținut numeroase informații despre efectele economice pozitive. Experiența mea arată clar că beneficiile siguranței alimentare digitale sunt diverse. Acestea variază de la procese mai durabile și mai fiabile la economii semnificative de costuri și timp. Prin urmare, un calcul ar trebui să ia în considerare atât riscurile reduse, cât și procesele optimizate.” Stephanie Burchardt


În special pentru magazinele alimentare, aceste canale pentru ROI sunt relevante:


  • Auditurile interne care consumă timp prețios, pot fi efectuate / pregătite online

  • Procesele de calitate îmbunătățite economisesc costuri pentru pregătirea personalului

  • Monitorizarea automată a temperaturii înlocuiește interacțiunea manuală

  • Ajustarea optimizată a energiei reduce costurile de operare

  • Mai puține deșeuri alimentare


În acest moment, se poate evidenția impactul listelor de verificare digitale și monitorizarea la distanță a temperaturii, ca parte a unei soluții integrate de siguranță alimentară digitală, cu o vizibilitate generală a tabloului de bord. Aceste două funcționalități de bază contribuie semnificativ la un model de business pozitiv:


Liste de verificare digitale - Efectuarea controalelor de siguranță a alimentelor, audituri interne și instruiri cu eficiență mai mare:


  • Economisirea costurilor prin eliminarea tipăriturilor pe hârtie, a tonerului de imprimantă, a dosarelor, a pixurilor etc. În plus, impactul asupra protecției mediului înconjurător.

  • Economii de timp (și salarii) mari pentru manageri și operatori prin eliminarea înregistrărilor manuale, vizitelor, documentației ulterioare, instruirilor etc.

  • Timp prețios care poate fi utilizat pentru sarcini mai valoroase, cum ar fi îmbunătățirea continuă a programului dvs. de siguranță alimentară, bazat pe analize complete și măsuri predictive - sau pur și simplu petreceți mai mult timp în fața clienților.


Monitorizarea temperaturii la distanță - Reglajele optimizate ale energiei reduc costurile de operare:


  • Câte ore pe zi rămân deschise ușile unităților frigorifice? Înainte de a provoca o problemă de siguranță alimentară, acest lucru cauzează pierderi imediate de energie. Energia a devenit un bun prețios din punct de vedere al responsabilității noastre pentru climă și este un factor de cost care se înmulțește cu numărul de unități frigorifice și locații.

  • Fiecare magazin alimentar este echipat cu sute de congelatoare și răcitoare. Studiile practice arată că reglarea temperaturii și controlul acestor aparate sunt departe de a fi optime - atât în ceea ce privește siguranța alimentelor, cât și energia. Pentru a fi în siguranță, multe congelatoare sunt setate la temperaturi mai scăzute decât este necesar. Fiecare grad contează pentru climă și buget.


Și ca să rezumăm, efectele ROI în ansamblu sunt impresionante - aici aveți un exemplu anonim de lanț european de magazine alimentare cu 750 de locații.
Acesta este doar un exemplu din multitudinea de scenarii posibile. Fiecare companie din industria alimentară - inclusiv producători, magazine alimentare sau lanțuri de restaurante - are condiții individuale. Contactați-ne pentru a putea extinde conversația pe sistemele digitale de gestionare a siguranței alimentare și să vă ajutăm să vă calculați cazul ROI individual.

29 views0 comments