Determinarea emisivității şi RTC în aplicaţiile practice

Updated: Dec 6, 2019


Pentru a putea determina emisivitatea unui obiect măsurat, se pot folosi mai multe metode, pe care le vom dezbate în cele ce urmează.


În primul rând, se pot folosi datele din tabelul de mai jos, ca și ghid pentru ajustarea emisivității la măsurările în infraroșu - oferind valorile emisivității câtorva materiale uzuale.

ATENȚIE


Valorile specificate în tabelele cu emisivităţi sunt doar orientative. Emisivitatea suprafeţei obiectului măsurat poate fi diferită de valoarea specificată în tabele.O altă metodă folosită pentru a determina emisivitatea, poate fi cea prin comparație cu un termometru de contact. De exemplu, puteți folosi în acest caz termometrul de contact testo 905-T2 sau testo 925.


Iată cum funcționează această metodă. Prima dată se măsoară temperatura suprafeţei obiectului măsurat cu un termometru de contact (de ex. testo 905-T2 sau testo 925). După aceea se măsoară temperatura suprafeţei obiectului măsurat cu o cameră de termoviziune ce are emisivitatea presetată pe 1. Diferenţa dintre valorile de temperatură măsurate cu termometrul de contact şi camera de termoviziune este rezultatul setării unei emisivităţi prea mari. Prin scăderea treptată a emisivităţii, se poate modifica temperatura măsurată până ce corespunde la valoarea obţinută prin măsurarea de contact. Emisivitatea astfel setată corespunde emisivităţii suprafeţei obiectului măsurat.


De asemenea, puteți determina emisivitatea prin metoda utilizării unei camere de termoviziune.

Mai intâi se lipeşte o bucată de bandă adezivă pentru emisivitate (de ex. bandă adezivă pentru emsivitate rezistentă la căldură de la Testo) pe obiectul măsurat. După o scurtă perioadă, se poate măsura temperatura suprafeţei obiectului măsurat în zona cu bandă utilizând camera de termoviziune cu emisivitatea setată pentru banda adezivă. Aceasta este temperatura de referinţă. Pe urmă se reglează emisivitatea până ce camera de termoviziune indică aceeaşi temperatură în zona neacoperită ca şi temperatura de referinţă. Emisivitatea astfel setată reprezintă emisivitatea suprafeţei obiectului măsurat.

Ca şi alternativă pentru banda adezivă, se pot face următoarele:

  • să se acopere obiectul măsurat cu un înveliş sau vopsea cu emisivitate cunoscută

  • să se acopere obiectul măsurat cu un strat gros (> 0,13 mm) de ulei rezistent la căldură (ε ≈ 0,82)

  • să se acopere obiectul măsurat cu un strat gros de funingine (ε ≈ 0,95)ATENȚIE


Întotdeauna respectaţi instrucţiunile de operare pentru obiectul măsurat!

Atunci când se acoperă sau se lipeşte obiectul măsurat, luaţi în considerare faptul că învelişul sau banda adezivă trebuie mai întâi să se adapteze la temperatura obiectului înainte de a fi posibilă o măsurătoare corectă.Determinarea temperaturii radiaţiei reflectate


Odată ce aţi îndepărtat toate sursele posibile de interferenţe ce pot afecta măsurarea, temperatura radiaţiei infraroşii reflectate este aceeaşi cu temperatura ambientală. Temperatura ambientală se poate măsura cu un termometru pentru aer, cum ar fi testo 810, iar această valoare să fie introdusă în camera de termoviziune ca şi valoare RTC. Totuşi, dacă sunt prezente surse de radiaţie în mediul ambiental în care se face măsurarea, trebuie determinată temperatura radiaţiei reflectate pentru a se asigura un rezultat corect al măsurării.


Măsurarea temperaturii reflectate utilizând un radiator Lambert (improvizat)


Radiatorul Lambert este un obiect ce reflectă în toate direcţiile radiaţia incidentă cu difuzie optimă. Se poate măsura temperatura radiaţiei reflectate de un radiator Lambert cu ajutorul camerei de termoviziune. O bucată de folie de aluminiu mototolită şi desfăşurată din nou este un substituent adecvat pentru un radiator Lambert în acest caz. Folia are o reflexie mare şi, datorită structurii şifonate, reflexia difuză a radiaţiei este aproape perfectă.


Pentru a măsura temperatura radiaţiei reflectate, radiatorul Lambert este poziţionat aproape de obiectul măsurat sau, dacă este posibil, chiar pe suprafaţa obiectului măsurat. Pe urmă se măsoară temperatura radiatorului cu emisivitatea setată pe valoarea 1. Camera de termoviziune va calcula temperatura radiaţiei incidente. După aceasta se introduce valoarea determinată ca şi valoare RTC în camera de termoviziune şi să se măsoare temperatura obiectului analizat cu emisivitatea setată pentru suprafaţa respectivă.


Dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de acest subiect, te invităm să ne lași un comentariu, iar noi îți vom răspunde la orice întrebare. Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l în rețeaua ta de specialiști.23 views0 comments