Data loggerele potrivite pentru procesele de liofilizare, sterilizare sau dezinfectare.

Sterilizarea și liofilizarea, precum și curățarea și dezinfectarea se numără printre cele mai stricte domenii de aplicabilitate în care sunt folosite data loggere. Tocmai din acest motiv este necesar ca înregistratoarele să poată oferi rezultate de măsurare cât mai precise, dar să și poată rezista în condiții extreme de măsurare. Din discuțiile purtate cu clienții știm că există trei puncte nevralgice ce cauzează nemulțumiri vis-a-vis de data loggerele disponibile pe piață. Acestea se referă la robustețea data loggerelor, abaterea de la precizie și fiabilitatea bateriilor. Astfel, am supus la teste de anduranță data loggerele testo 190 CFR pe toate cele puncte: robustețe, abaterea de la precizie și fiabilitatea bateriilor.Cât de robuste sunt data loggerele testo 190?


Cerințele noastre.


În ceea ce privește robustețea, obiectivul nostru a fost ca înregistratoarele testo 190 nu doar să reziste în mod repetat la diferitele proceduri din autoclave și sisteme de liofilizare, ci și să poată fi citite în formă nealterată timp îndelungat. Acest lucru înseamnă că: înregistratoarele trebuie să își dovedească capacitatea de a funcționa într-un domeniu de temperatură de la -50 °C (liofilizare) la +140 °C (sterilizare cu abur). Adițional, înregistratoarele sunt supuse la presiuni de 50 mbar în liofilizare și de până la 4 bari în procesul de sterilizare.


Cum am efectuat testul?


Pentru a ne asigura că înregistratoarele testo 190 pot rezista în condițiile din domeniile de temperatură și presiune menționate, am efectuat două serii de teste, fiecare simulând un scenariu extrem.


Test 1:


Sterilizare cu abur prin procedura de sterilizare excesivă (overkill)

Termenul „procedură overkill” se referă la o procedură de sterilizare cu două cicluri pre-vacuum și o temperatură de sterilizare de 134 °C. Din cauza temperaturilor ridicate, vaporilor de apă și impulsurilor de vacuum, data loggerele utilizate sunt supuse unor solicitări enorme ce pot cauza neetanșeități și defecțiuni. Procesul de sterilizare de o oră a fost efectuat de mai multe ori cu aceleași înregistratoare și în aceleași condiții extreme.


Rezultatul.

Înregistratoarele de date testo 190 au rezistat la peste 2000 de proceduri de sterilizare cu abur, fiecare timp de o oră la 134 °C - fiind ulterior complet funcționale.


Test 2:

Liofilizare

În procesele de liofilizare obișnuite, solicitările la care sunt supuse data loggerele sunt diferite. În acest caz, combinația de temperaturi negative și schimbări de temperatură este cea care cauzează dificultăți în cazul multor înregistratoare. Drept pentru care, stabilitatea data loggerelor testo 190 a fost testată într-un congelator până la -50 °C. Mai mult, înregistratoarele au fost supuse unui test de rezistență la schimbări de temperatură de la -50 °C la +70 °C.


Rezultatul.

Data loggerele testo 190 au rezistat la testele de schimbare a temperaturii și la măsurătorile din congelatoare timp de peste 750 de ore fără nicio eroare - fiind ulterior complet funcționale.


Fig. 1 Curba măsurătorilor în procesul de sterilizare cu procedura overkill


Aflați rezultatul celorlalte teste efectuate asupra data loggerelor testo 190, în ceea ce privește abaterea de la precizie dar și fiabilitatea bateriilor din articolul pe care îl puteți descărca de aici.

5 views0 comments