Calitatea aerului din sălile de clasă

În total în Germania există aproximativ 34000 de unități de învățământ - școli generale - și încă 10000 de școli profesionale. În consecință, monitorizarea nivelului de CO₂ are o semnificație specială în cazul acestor clădiri. Aerul din mediul exterior conține o componentă medie de dioxid de carbon de 400 ppm.

În interiorul unei săli de clasă, această proporție poate crește la peste 1500 ppm ca urmare a aerului respirat de studenții și profesorii prezenți la ora de curs, atingând după 90 de minute chiar și valori de 2700 ppm. În cele din urmă, acest lucru duce la creșterea nivelului de oboseală și sporește deficitul de atenție - simptome inerente care reprezintă obstacole directe în procesele de învățare și de predare.


Un studiu realizat în SUA concluzionează că nivelul concentrației de CO₂ din sălile de clasă are o influență directă asupra absenteismului cursanților. O creștere a nivelului de CO₂ cu 1000 ppm poate genera o creștere a absenteismului cu 10 până la 20%. Conform unui alt studiu, fiecare creștere de 100 ppm a acestei concentrații de CO₂ reduce prezența anuală a cursanților cu 0,2 %. S-a stabilit, de asemenea, că o creștere a indicelui de ventilare a aerului poate reduce nivelul de absenteism cauzat de diverse boli cu 10 până la 17 %.


Prin urmare, CO₂ s-a dovedit a fi un factor influent cu privire la participarea la ore a cursanților din școlile chestionate. Cu toate acestea, amploarea acestei influențe rămâne în continuare neclară. Și nu în ultimul rând, deoarece trebuie luate în considerare toate circumstanțele individuale, specifice fiecărei școli în parte.


Deși problema dioxidului de carbon din încăperile în care se află un număr mare de persoane este deja cunoscută de mult timp, până în prezent nu s-au găsit soluții optime pentru a rezolva această problemă în special în sectorul educației. În același timp, nu există nicio responsabilitate reglementată în mod clar și concis cu privire la momentul în care și la persoana care va deschide ferestrele din sala respectivă de clasă, în special în lunile de iarnă. Consecințele sunt, așa cum era de așteptat, niște valori de CO₂ mari - până la foarte mari (3000 ppm și chiar mai mult). Acest lucru are, de asemenea, un impact direct asupra riscului de infecții în școli: un nivel ridicat de CO₂ se traduce printr-un număr deosebit de mare de germeni prezenți.


În 2003, de exemplu, oamenii de știință americani Rudnick și Milton au studiat nivelul de risc al infecției cu virusul gripal într-o sală de clasă. 30 de persoane au fost prezente într-o sală de clasă timp de patru ore, o persoană suferind de gripă acută. Rezultatul: la 1000 ppm CO₂, cinci persoane au fost infectate, la 2000 ppm au fost doisprezece persoane și la 3000 ppm, chiar 15 persoane.


Situația actuală din numeroase școli indică faptul că, în unele unități, instrucțiunile privind ventilarea regulată și intensă nu sunt integral suficiente pentru a gestiona în mod optim problema CO₂. Măsurile de ventilație tehnologică devin astfel inevitabile, pentru a putea obține o calitate constantă a aerului, în funcție de utilizator, respectiv cu concentrații scăzute de CO₂.
Orientări privind conținutul de CO₂ din aerul din interior


În Germania, respectiv în Europa în general - nu există reglementări juridice clare și cuprinzătoare privind cerințele în materie de calitate a aerului din mediul interior. În schimb există o serie de valori cu rol evaluativ, denumite valori de referință, valori orientative sau valori țintă, de exemplu. În cazul Germaniei, o valoare a CO₂ de 0,15 vol% (= 1500 ppm) are aplicabilitate ca și valoare de referință din punct de vedere igienic - în conformitate cu normele DIN 1946 - Partea a 2-a. Valorile de referință în cazul CO₂ din mediul interior au fost publicate de Comisia pentru igienă și sănătate pentru aerul din mediul interior (IRK) din cadrul Ministerului Federal al Mediului și Autorității Naționale de Sănătate.


O serie de țări învecinate au trasat și publicat la rândul lor diverse linii directoare și recomandări privind ventilația clădirilor, inclusiv a unităților de învățământ, care includ și prevederi elaborate în vederea limitării concentrațiilor de CO₂ din aerul din mediul interior. Luând ca exemplu concret cazul Finlandei, concentrația maximă de CO₂ permisă pentru aerul din mediul interior - în contextul unor condiții meteo obișnuite și al unei încăperi funcționale - este de 1200 ppm.


Orientările din Norvegia și Suedia, pe de altă parte, stabilesc clar o concentrație maximă de CO₂ de 1000 ppm pentru centre de zi pentru copii, săli de curs și birouri. Conform orientărilor trasate de Autoritatea daneză pentru protecția muncii, concentrația de dioxid de carbon din centrele de zi pentru copii, școli și birouri nu trebuie să depășească 1000 ppm. Schimbul de aer este descris ca fiind insuficient atunci când concentrația de CO₂ depășește valoarea de 2000 ppm de mai multe ori pe zi pentru o perioadă scurtă de timp.
Tehnologia de măsurare a calității aerului interiorPe lângă CO₂, când vine vorba despre calitatea aerului, se mai măsoară toți parametrii de ventilație și condiționare a aerului, precum viteza debitului de aer, temperatura, umiditatea, nivelul de turbulență CO sau lux. Acest lucru poate fi realizat cu un instrument multifuncțional de măsurare IAQ despre care puteți afla mai multe de aici.


Fig. 1 - Instrument testo 400Un alt mod prin care se pot obține date relevante pentru a determina parametrii calității aerului ambiental, îl reprezintă înregistratoarele de date. Acestea pot determina fără întrerupere valorile de temperatură și umiditate, pe lângă cele de CO2. Valorile rezultate din procesele de măsurare sunt transmise prin LAN wireless în Cloud, permițând transmiterea prin e-mail sau mesaje text de tip SMS a notificărilor de avertizare cu privire la încălcarea valorii limită. Semaforul vizibil care semnalizează rapid calitatea aerului analizat, reprezintă un mijloc auxiliar util pentru persoanele responsabile de starea și calitatea aerului din mediul interior.Fig. 2 - înregistrator de date testo 16041 views0 comments