Calitatea uleiului de gătit. Ce este Acrilamida?

Directiva privind nivelul de acrilamidă în produsele alimentare


Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanță este considerată cancerigenă și ar trebui redusă în conformitate cu Directiva UE (UE) 2017/2158, care este în vigoare încă de la începutul anului 2018. Producătorii de alimente, precum și restaurantele și operatorii de fast-food trebuie să ia măsuri pentru a îndeplini cerințele și pentru a evita problemele la monitorizarea alimentelor.


Ministerul Federal al Agriculturii și Alimentației din Germania (BMEL) recomandă ca prăjirea în profunzime:



  • Să nu depășească temperatura de 175°C. Să se verifice temperatura prin utilizarea unui termometru pentru grăsimi achiziționat de la un distribuitor autorizat.


  • Cu cât este mai scurt cu atât mai bine. Finalizați procedura de prăjire în profunzime atunci când produsele prăjite capătă culoarea maro-auriu. Cartofii prăjiți trebuie să capete culoarea maro numai la vârfuri.


  • Prăjiți în porții mici! Maxim 150 de grame pentru fiecare procedură de prăjire în profunzime. Raportul ar trebui să fie de aproximativ 100 de produse prăjite la 1 litru de ulei.


  • Cartofii tăiați mai gros conțin mai puțină acrilamidă decât cei subțiri.


Acrilamida se formează doar în straturile exterioare.*


Aceste imagini servesc doar ca exemplificare

și nu pot fi utilizate pentru compararea culorilor.



Minimizați riscul acrilamidei: temperatura potrivită este crucială.


Din motive de siguranță, vă recomandăm măsurarea temperaturii fără contact. Măsurarea temperaturii în ulei fierbinte poate fi periculoasă. Puteți măsura cu precizie uleiul fierbinte de la o distanță sigură, fără contact și fără riscuri, folosind un termometru cu infraroșu, cum ar fi testo 104-IR.



Sfaturi pentru o mai bună prăjire a alimentelor


Indiferent ce alegeți să prăjiți, totul depinde de calitatea uleiului. Cu ajutorul sfaturilor noastre profesioniste, uleiul de gătit rămâne proaspăt mai mult timp, consumul de ulei este redus și alimentele prăjite sunt mai gustoase și mai sănătoase.


  • Friteuze separate pentru pește - cartofi - carne/pasăre - legume! Decongelați puțin alimentele congelate!

  • Uscați alimentele ude!

  • Scuturați excesul de pesmet înainte de prăjire!

  • Sărați/ asezonați DUPĂ prăjire!

  • Adăugați ulei proaspăt cu regularitate!

  • Supravegheați întotdeauna temperatura și termostatul!

Pentru mai multe sfaturi utile despre prăjirea alimentelor, v-am pregătit un ghid gratuit, pe care să îl puteți imprima și folosi în bucătăria dvs. zilnic. Descărcați materialul gratuit de aici.

ABONEAZĂ-TE ACUM

Primești pe e-mail cele mai noi articole din domeniul tău.
  • White Facebook Icon
  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon

Testo România

 

Calea Turzii 247

400495 Cluj-Napoca România

 

T: +40 264 202 170

E: info@testo.ro

www.testo.ro